Kuskus z warzywami i wędzonym kurczakiem

Andrzej
Obiad
23.05.2016 18:11
Kuskus z warzywami i wędzonym kurczakiem

Lista zakupów: - Wędzony filet z piersi kurczaka (ok. 400–450 g) - 1 duża cebula - 1,5–2 marchewki - Pęczek szczypiorku - Pół kostki rosołowej (w zdrowszej wersji można pominąć) - 150 g kuskusu - Woda o objętości nieco większej od ilości kuskusu - Sól i pieprz [:Listonic] Idealnym rozwiązaniem byłoby użycie domowego bulionu, jednak ja zdecydowałem się na kostkę, gdyż używam ich na tyle rzadko i w tak małych ilościach, że nie wiążę z tym żadnych obaw. Analogicznie postępujemy z resztą składników, dodając kolejno szczypiorek, mięso, a na koniec – dosłownie na parę minut – kuskus. Kuskus z warzywami i wędzonym kurczakiem Dania jednogarnkowe mają wiele plusów – robi się je zazwyczaj szybko, łatwo, po wszystkim zaś jest mniej zmywania. Całość dobrze mieszamy i – gdy zauważymy, że kuskus zaczyna przywierać do dna – zdejmujemy z gazu. Jeśli nie chcemy korzystać z kostki rosołowej, można ją spokojnie pominąć, zalewając w zamian kuskus gorącą wodą. Reszta składników to samo zdrowie – marchew i cebula są bogate w witaminy, a pierś kurczaka jest niskokalorycznym źródłem białka. Najwięcej czasu potrzebujemy na pokrojenie składników, a w tym może nam pomóc np. robot kuchenny. Gotujemy wodę, po czym rozpuszczamy w niej pół kostki rosołowej, tworząc bulion. Następnie wstawiamy garnek na palnik, dodajemy marchew i dusimy pod przykryciem przez parę minut. Nie potrzebujemy praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych z wyjątkiem trzymania noża i mieszania dania łyżką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://proste-przepisy.pl/kuskus-z-warzywami-i-wedzonym-kurczakiem/