Pieróg drożdżowy z kapustą kiszoną,pieczarkami i tofu

Adriana
Obiad
17.04.2016 17:02
Pieróg drożdżowy z kapustą kiszoną,pieczarkami i tofu

Składniki

- 2 szklanki mąki pszennej

- pół szklanki wody

- 20 gram drożdży

- 4 łyżki oliwy

- 3 łyżeczki soli

- 1 kostka bio tofu naturalnego Polsoja 250 gram

- 300 gram pieczarek

- 1 cebula

- 300 gram kapusty kiszonej

- łyżka kminku

- łyżka kurkumy

- łyżeczka pieprzu czarnego

Przepis

Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. W małym garnuszku rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie i dodajemy z 2 łyżkami oliwy do mąki i soli. Ciasto zagniatamy jak na pizzę, musi być miękkie i sprężyste. Do przygotowania nadzienia używamy głębokiej patelni. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ją na 1 łyżce oliwy. Kapustę kiszoną i pieczarki kroimy i wrzucamy do cebulki. Całość podsmażany około 10 minut. Tofu kroimy w kostkę i smażymy na osobnej patelni przez 5 minut. Podsmażone tofu dodajemy do kapusty kiszonej i pieczarek. Do farszu dodajemy sól oraz pieprz i mieszamy dokładnie. Od ciasta drożdżowego odrywamy małe kawałki i rozwałkowujemy na małe placki. Na taki placek nadkładamy trochę farszu i zlepiamy go tak aby powstał pierożek. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy dodajemy kurkumę oraz kminek i podsmażamy minutę. Taką mieszanką oliwy i przypraw smarujemy górną część naszych pierożków i pieczemy je w piekarniku około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Z przepisu wychodzi ok. 6 pierożków.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną