Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty

Anna
Obiad
27.02.2016 20:12
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty

składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Przygotowanie: - Do miski przełożyć mięso. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) garść mrożonej cukinii lub kawałek świeżej garść mrożonej papryki lub 1 mała świeża (u mnie czerwona) mały słoiczek ajwaru (ja dałam domowy) kilka pieczarek 1 łyżka oleju Przygotowanie: Anulla 1 łyżka oleju Przygotowanie: Surówka składniki na 2 porcje: 200 g kiszonej kapusty (niekwaszonej) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 mała marchewka 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz szczypta cukru Przygotowanie: - Kapustę drobniej pokroić, dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek, który możemy zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy. W lato zrobiłam kilka słoiczków ajwaru, który znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Jeżeli nie macie domowego ajwaru, możecie spróbować go kupić w większych marketach (od poniedziałku dostępny także Lidlu).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2016/02/makaron-z-ajwarem-i-warzywami-drobiowe.html