Musaka (moussaka)

Dominika
Obiad
24.02.2016 13:19
Musaka (moussaka)

Składniki Ilość: 6 porcji 4 duże ziemniaki 2 średniej wielkości bakłażany 1 duża cukinia ok. 900 g szynki wieprzowej 1 cebula 2 puszki pomidorów krojonych 1/2 szklanki czerwonego wina 3 ząbki czosnku ok. 1/3 natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano olej do smażenia sól, pieprz Na sos beszamelowy 40 g masła 45 g mąki pszennej 450 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Przygotowanie Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Na osobnej patelni rozgrzać znów około 2 łyżki oleju i dodać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić około 7 minut na małym ogniu. Jednak są też takie dni, i w sumie coraz więcej mam takich (chyba coraz bardziej lubię gotować ;) ), że mogę stać w kuchni całymi godzinami, a czuję się wypoczęta oraz w pełni szczęśliwa. Trzeba kroić, gotować i smażyć warzywa, zrobić beszamel, kolejno układać składniki na blaszce, a na sam koniec jeszcze czekać, aż całość się upiecze w piekarniku. Po wyjęciu pozostawić w blaszce na około 10 minut, a następnie kroić na porcje. Ja mam tak, że czasem przychodzą takie dni, że potrzebuję przepisów prostych i szybkich, bo nie mam akurat czasu lub ochoty na przesiadywanie w kuchni i gotowanie. Następnie należy zdjąć patelnię z ognia, dodać szklankę mleka oraz gałkę muszkatołową, przestawić znów na palnik i gotować aż sos będzie się zagęszczał. Cukinię natomiast przesmażyć z obu stron na patelni, na około 2 łyżkach oleju. Rozgrzać na patelni około 2 łyżki oleju i smażyć bakłażana z jednej i drugiej strony do lekkiego zarumienienia. Na dnie blaszki o wymiarach 37 x 26 cm układać w jednej warstwie połowę wymieszanych razem plasterków bakłażana i cukinii. Z bakłażana odkroić niejadalne końce i pokroić go w plastry grubości około 7 - 8 mm. Przełożyć go na durszlak i posypać solą, co ma na celu pozbycie się goryczki. Ziemniaki i cukinię obrać, a następnie pokroić w plastry grubości około 7 - 8 mm. Na sam koniec całość zalać sosem beszamelowym, rozkładając go na całej długości warzyw. Te pierwsze ugotować w lekko osolonej wodzie, przez około 10 minut. Całość smażyć kolejne 7 minut, mieszając mięso, tak aby przesmażyło się z każdej strony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/musaka-moussaka/