Tarta ze szpinakiem

przepis

                    tarta ze szpinakiem
28Sty
składniki

•składniki :

1,5 szklanki mąki

½ kostki masła / margaryny [ ewentualnie olej ]

1 jajko

2-4 łyżki zimnej wody

sól, pieprz kolorowy

feta / biały ser [ dla zwolenników na słono – polecam fetę ]

czosnek

szpinak [ może być mrożony – ½ opakowania ]

Przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Czas przyrządzenia: 20 minut

wykonanie:

mąka + woda + jajko + sól = ciasto, nie ugniatamy za długo, po czym wkładamy do lodówki na min. ½ godziny. [ często wykonuję ciasto z podwójnej porcji i 1 część wkładam do zamrażarki i mam gotowe na raz następny ] W międzyczasie na rozgrzaną patelnię na odrobinę oleju wrzucamy rozgnieciony przez praskę czosnek, po chwili szpinak. Czekamy aż woda odparuje w przypadku szpinaku mrożonego. Dodajemy pieprz kolorowy, sól, [ w przypadku wyboru sera feta proponuje już soli nie dodawac ], następnie po zdjęciu patelni z ognia mieszamy szpinak z serem. Ciasto wykładamy do foremki, [ ja preferuję foremki silikonowe, w tym przypadku okrągła o średnicy 20 cm ], na wierzch dajemy szpinak z serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 20 minut. I gotowe.

Smacznego !

author
następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja