Ziemniaki pieczone z serem i szynką

Ewelina
Obiad
04.01.2016 11:26
Ziemniaki pieczone z serem i szynką

Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 30 minut, wyjmujemy, ponownie smarujemy ziemniaki oliwą, a w rozchylone plastry już podpieczonych ziemniaków wkładamy naprzemiennie małe plasterki sera i szynki, możemy pomóc sobie nożem, blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Ziemniaki należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki do 2/3 grubości, jednocześnie zostawiając nierozcięty spód ziemniaka, dzięki temu w trakcie pieczenia ziemniaki rozchylają nacięte plastry, które podpiekają się na chrupiące chipsy. Składniki: 5 sztuk ziemniaków rozmaryn wędzony ser plastry szynki oliwa z oliwek gruboziarnista sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy i nacinamy w równych odstępach, nie przecinając ich do końca. W tym stylu są też przepisy na śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem i młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem, podane ze szparagami i boczkiem. Na Sylwestra miała być sałatka ziemniaczana, ale lenistwo mnie zastopowało, zostały więc ziemniaki, no to dzisiaj machnęłam ziemniaki pieczone vel Hasselback potatoes, które zostały dodatkowo przełożone serem wędzonym i szynką, czy czujecie ten aromat?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/drugie-danie/ziemniaki-pieczone-z-serem-i-szynka-hasselback-potatoes/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Ewelina