Leczo z soczewicy i pieczarek

mela
Obiad
02.11.2015 14:59
Leczo z soczewicy i pieczarek
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

250 g pieczarek

2 ząbki czosnku

3 plastry imbiru

250 g soczewicy

200 g ciecierzycy

5 suszonych pomidorów

1 papryka z octu

1 cebula czerwona

1 cebula biała

przyprawy: pieprz, sól, oregano

Przepis

Kaloryczność: niska

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

Leczo to smaczny pomysł na obiad, kiedy w lodówce masz wiele różnorodnych składników. To świetna propozycja kiedy chcemy przeprowadzić tak zwane “czyszczenie lodówki”. Ponieważ…. do leczo można wrzucić praktycznie wszystko :)

W poniżej propozycji do leczo z soczewicy wykorzystuję dość konkretne składniki, takie jak papryka z octu lub suszone pomidory. Wszystkim smakowało :)

Zamocz w wodzie na 5 godzin ciecierzycę i soczewicę

Pokrój w cienkie plastry czerwoną i białą cebulę. Wrzuć na patelnię

Dodaj drobno pokrojony imbir i czosnek

Podsmaż całość na wolnym ogniu i dorzuć odcedzoną soczewicę

Dodaj pokrojoną paprykę z octu i suszone pomidory

Umyj pieczarki i pokrój na kawałki. Dodaj do leczo i zamieszaj

Pruż całość na wolnym ogniu jeszcze przez 10 min, aż pieczarki ściemnieją

Leczo z soczewicy gotowe do podania z makaronem jajecznym lub ryżem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną