Domowy hamburger

Ewelina
Obiad
04.09.2015 10:17
Domowy hamburger

Składniki

Hamburgery:

500 g wołowiny *

mała cebula

kieliszek wody

jajko

pieprz

sól

zioła prowansalskie

oliwa

Dodatkowo:

miks sałat

świeży pomidor

mozzarella

4 jajka

łyżka masła

majonez

cebula czerwona

patyczki do szaszłyków

Przepis

Mięso mielone mieszamy z kieliszkiem wody, surowym jajkiem, posiekaną cebulą i wyrabiamy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i formujemy 4 nie za grube kotlety odpowiednie do wielkość bułki. Smażymy po około 5-6 minut z każdej strony. Następnie smażymy 4 jajka na patelni, możemy przebić żółtko żeby podczas jedzenia hamburgera się nie rozlało. Bułki należy rozkroić, posmarować majonezem, na to położyć sałatę, jajko sadzone, kotleta wołowego, mozzarelle, pomidora pokrojonego w plastry i cebulę. Hamburgery przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 8-10 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną