burrito z indykiem i papryką na ostro

Jacek
Obiad
24.08.2015 13:03
burrito z indykiem i papryką na ostro

Składniki

- 500g mielonego mięsa z indyka

- 6 pszennych tortilli

- fix "Chili con carne"

- 1 duża czerwona cebula

- 2 papryczki chili

- 1/2 papryki żółtej

- 1/2 papryki czerwonej

- 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki

- 2-3 łyżki oleju roślinnego

- pęczek świeżej kolendry

- pół puszki czerwonej fasoli

- pół puszki kukurydzy

- 150g startego sera żółtego

- 300ml wody

- pół łyżeczki pieprzu

- jogurt naturalny

- 1/4 sałaty lodowej

Przepis

- fix "Chili con carne" rozrabiamy w 300 ml wody i zagotowujemy w rondelku

- mięso mielone mieszamy w misce razem z olejem, słodką papryką oraz pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania

- cebulę kroimy w piórka, a papryki w cienkie paski

- mięso obsmażamy na patelni, aż zredukują się wszelkie płyny

- następnie do mięsa dodajemy cebulę oraz żółtą i czerwoną paprykę oraz posiekaną drobniutko papryczkę chili (bez nasion), a także fasolę i kukurydzę z puszki

- całość smażymy kilka minut, aż cebula i papryka zmięknie

- do mięsa i warzyw wlewamy z rondla "Chili con carne" i gotujemy do odparowania płynu co jakiś czas mieszając

- po zdjęciu z ognia dodajemy posiekaną kolendrę

- tortille obsmażamy nieco na patelni by nabrały chrupkości i nakładamy przygotowany farsz, posypujemy startym serem i zawijamy w kopertę

- następnie na większym ogniu opiekamy z dwóch stron uważając by ich nie przypalić

- tak przygotowane możemy podawać w całości lub pokrojone na cienko krojonej sałacie lodowej i polane niewielką ilością jogurtu naturalnego lub śmietany

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną