pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami

Jacek
Obiad
17.08.2015 14:37
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami

Składniki

- 400 g ryby ( pstrąga łososiowego )

- 60 g mąki pszennej

- szczypta soli

- szczypta pieprzu

- pół łyżeczki ziół prowansalskich

- 300 g młodych ziemniaków

- 1 cukinia

- 5 łyżek oliwy z oliwek

- garść roszponki

Przepis

- ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy

- cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą z oliwek

- rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące

- rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty

- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

- podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor

- gotowe ziemniaki, cukinię, rybę wykładamy na talerze i posypujemy roszponką - doda nam kremowego i lekkiego smaku

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną