Przepis
Klopsiki:
* 500g mielonego mięsa wołowego
* 1/2 cebuli
* 1 ząbek czosnku
* 50g bułki tartej
* 25g sera cheddar
* 2 jajka lub 1 (jeśli mamy duże)
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* sól, pieprz
* 2 łyżki oliwy z oliwek
-
Sos pomidorowy:
* 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
* 1/2 cebuli
* 1 ząbek czosnku
* 120 ml wytrawnego białego wina
* 2x 400 g siekanych pomidorów z puszki
* 100 ml wody
* 2 łyżeczki cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W misce mieszamy mięso z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, oraz bułką tartą, serem i posiekaną natką pietruszki. Mocno doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jajka. Bardzo dokładnie mieszamy dłońmi. Możemy oderwać małą porcję mięsa, uformować z niej kulkę i usmażyć na naoliwionej patelni dla sprawdzenia smaku. Jeśli mięso jest nie doprawione, doprawiamy całość.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki ok 30 sztuk. Układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, by mięso stwardniało.
W między czasie możemy przygotować sos.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zezłocenia. Następnie zwiększamy ogień i wlewamy wino. Dusimy aż odparuje nam mniej więcej połowa, i dodajemy posiekane pomidory z puszki, wodę oraz cukier puder. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na niewielkim ogniu ok 15 minut.
Gdy sos nam się dusi, my na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy schłodzone klopsiki i smażymy ok 5 min, często przewracając, aż się równomiernie zrumienią. Usmażone przekładamy do sosu i dusimy ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.
Podawać można z ryżem lub świeżym pieczywem.
Smacznego !!!