"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem

Ania -
Obiad
18.05.2015 13:41
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem

SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), zlepiać dokładnie kulki a następnie rozwałkować w dłoniach formując rulonik. : Marchewka z chrzanem 1 marchewka 1 łyżeczka chrzanu (daję trochę więcej) 1 łyżeczka majonezu Uwaga: tak obtoczone w bułce kluski mogą spokojnie poczekać do wieczora (dla głodnego małżonka) a nawet do następnego dnia (pod przykryciem żeby się zbytnio nie obeschły- wtedy pierwszego dnia możemy zjeść sobie kluseczki gotowane a drugiego - obsmażane). Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości. 2. 3. Mięso i cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/05/krokieciki-ziemniaczane-z-miesem.html