Schab pieczony z ananasem

Ewelina
Obiad
27.04.2015 9:32
Schab pieczony z ananasem

Składniki

1 kg schabu bez kości

do namoczenia:

0,5 szklanki zalewy z ananasów

zimna przegotowana woda w ilości takiej by zakryła mięso

1 łyżka soli (z górką)

pomada:

1 pełna łyżka sosu sojowego ciemnego

1 łyżeczka miodu (użyłam wielokwiatowego)

1 łyżka pikantnej musztardy (użyłam pikantnej sarepskiej)

1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego)

dodatkowo:

około 4 - 5 krążków ananasa

100 - 120 gramów tłustego boczku wędzonego

Przepis

Schab umyć. Wodę wymieszać z zalewą z ananasów, wsypać sól, wymieszać, włożyć mięso. Wsadzić na 24 - 48 godzin do lodówki.

Po upływie wyżej wymienionego czasu mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.

Składniki pomady wymieszać ze sobą. Krążki ananasa przeciąć na pół.

Mięso ponacinać w odstępach około 2 cm na głębokość pozwalającą na umieszczenie 3/4 połówki krążka.

Posmarować obficie pomadą, również w bruzdach.

W nacięcia powkładać owoce.

Boczek pokroić w cienkie paseczki.

W mięsie pomiędzy ananasem znowu zrobić nacięcia, na około 1,5 cm. Powkładać w nie boczek.

Całość schabu znowu posmarować resztą pomady.

Mięso zawinąć ściśle w folię aluminiową, następnie umieścić w szerokim i płaskim naczyniu żaroodpornym lub brytfance, na dno nalać 250 ml zimnej wody.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wsadzić mięso i piec około 80 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Na około 20 - 25 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię z góry i pozwolić by mięsko podpiekło się z wierzchu.

UWAGA: Pilnujmy by ananas się nie przypiekł za bardzo, bo nabierze goryczki.

Gotowe ! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną