(nie)codzienna pieczeń z makaronem

Ewa
Obiad
20.04.2015 6:15
(nie)codzienna pieczeń z makaronem

Składniki

masa mięsna:

750 gramów łopatki lub karczku wieprzowego

1 jajo

1 średnia cebula

1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta

2 ząbki czosnku

sól

sproszkowana słodka i ostra papryka wg smaku

czarny pieprz

dodatkowo:

250 gramów makaronu typu penne

mleko z dodatkiem soli i pieprzu

ewentualnie mocno doprawiony bulion wołowy lub warzywny

1 duży strąk słodkiej czerwonej papryki

Przepis

Mięso mielimy na średnich oczkach razem z odciśniętą bułeczką, dodajemy jajo, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Makaron gotujemy al dente w mleku lub bulionie, odcedzamy, lekko schładzamy.

Paprykę dzielimy na dwie części: 1/3 kroimy w drobną kosteczkę, 2/3 w paseczki.

Mniejszą część (pokrojoną w kosteczkę) dodajemy do mięsa, wyrabiamy.

Foremkę keksową o wymiarach 12x25 cm smarujemy olejem, dno i boki wykładamy warstwą mięsa, zużywając około 2/3 całej masy.

Następnie wykładamy makaron naprzemiennie z papryką pokrojoną w paski.

Przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Wierzch pieczeni smarujemy cieniutko olejem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy foremkę, pieczemy około 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Jeśli po około 30 minutach pieczenia zauważymy, że pieczeń nam się za bardzo z wierzchu przypieka, przykrywamy ją folią aluminiową i pieczemy dalej do upływu wyżej wymienionego czasu.

Po upieczeniu kroimy na grube plastry, polewamy ulubionym sosem, zajadamy z wybraną surówką, najlepiej o zdecydowanym smaku.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną