Kotlety z kapusty

Ewelina
Obiad
09.01.2015 20:07
Kotlety z kapusty

Przepis

Składniki:

1/2 główki włoskiej kapusty (około 800 g)

2 marchewki

1 cebula

100 g żółtego sera startego na tarce (duże oczka)

2 jajka

2 łyżki bułki tartej

sól, świeżo mielony czarny pieprz

po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku

1 łyżka masła

mąka krupczatka do obtoczenia - około 3-4 łyżki

olej do smażenia

Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem, posolić. Gotować do czasu, aż będzie miękka.

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodać łyżkę masła i startą marchewkę. Smażyć do czasu, aż marchewka będzie miękka.

Kapustę odcedzić, odcisnąć i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać przesmażoną marchewkę z cebulą, ser, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać.

Dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać.

Do miseczki wsypać mąkę krupczatkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.

Z masy formować małe kotleciki. Obtoczyć w mące krupczatce i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać na gorąco, jako samodzielne danie, lub np. z dodatkiem piersi z kurczaka i kaszą gryczaną. Równie pysznie smakują na zimno.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną