MUSSAKA

Krzysztof
Obiad
02.12.2014 18:51
MUSSAKA

Przepis

SKŁADNIKI :

1 bakłażan,umyty,pokrojony wzdłuż na plastry o 0,5 cm

1 średnia cukinia,umyta,pokrojona wzdłuż na plastry

30 ml oleju

1 duża cebula,posiekana

sól,pieprz

słodka papryka w proszku

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

szczypta cynamonu i gałki muszkatałowej

2 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego

1 puszka pomidorów w całości lub krojonych

1/2 szklanki bulionu (rozpuściłam kostkę rosołową w szklance ciepłej wody)

opakowanie sera fety 200 g

SOS BESZAMELOWY :

2 łyżki masła naturalnego

2 łyżki mąki

2 szklanki mleka

szczypta gałki muszkatołowej

sól,pieprz

1 ząbek przeciśniętego czosnku

Na patelni z odrobiną olej(piekłam na patelni teflonowej bez oleju) podpiekamy lekko posolone plastry cukinii i bakłażana z obu stron.Odkładamy je na talerz.

W garnku podpiekamy cebulkę na oleju,dodajemy mięso mielone,mieszamy.Do wysmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki,przecier,bulion i gotujemy około 20 minut bez przykrycia od czasu do czasu mieszając.Na koniec przyprawiamy.

W mniejszym garnku rozpuszczamy masło,wsypujemy mąkę cały czas mieszając trzepaczką wlewamy stopniowo mleko.Doprawiamy solą,pieprzem,gałką i dodajemy czosnek,mieszając czekamy aż sos się zagotuje i lekko stężeje.Sos odstawiamy.

Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego,na to plastry cukinii,następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym.Całość zakrywamy sosem beszamelowym(zostało mi trochę plastrów cukinii i bakłażana więc ułożyłam je na wierzch),górę posypujemy pokruszonym serem feta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 45-60 minut.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną