Pyszna tarta na obiad

Ewelina
Obiad
10.11.2014 11:25
Pyszna tarta na obiad

Przepis

Quiche (kisz) z brokułami i szynką

Quiche (po polsku kisz) to wywodząca się z Francji potrawa składająca się z kruchego lub francuskiego ciasta oraz wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno - śmietanową. Nadzienie mogą stanowić warzywa, różne gatunki mięsa, sery, zioła i przyprawy. Kisz pieczony jest w okrągłych formach na tartę, najlepiej by było to naczynie ceramiczne, które dłużej utrzymuje ciepło.

Dzisiaj polecam kisz z brokułami i szynką. Szybkie, proste i sycące.

Kisz z brokułami i szynką

Składniki na formę 24cm:

Na kruche ciasto:

250g mąki pszennej

125g masła

1/4 łyżeczki soli

50ml zimnej wody

Na nadzienie:

1 brokuł

kilka plastrów szynki wieprzowej

Na masę jajeczną:

3 jajka

200g serka twarogowego typu Philadelphia

pół szklanki mleka

2 łyżki kwaśnej śmietany

100g startego żółtego sera

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciastem wylepiamy natłuszczone dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Ciasto podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach.

Nadzienie: brokuł gotujemy około 3 minut w wodzie z dodatkiem cukru i soli, osączamy i studzimy. Szynkę kroimy w paseczki.

Masa: jajka miksujemy z mlekiem, serem, śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i dodajemy starty ser.

Na podpieczonym cieście układamy brokuły, posypujemy szynką. Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną