Przepyszna, jesienna tarta z dynią, buraczkami i słonym serem

Krzysztof
Obiad
01.11.2014 22:29
Przepyszna, jesienna tarta z dynią, buraczkami i słonym serem

Przepis

Składniki na półkruchy spód

100 g mąki krupczatki

150 g mąki pszennej

odrobina soli

łyżeczka cukru

ok. 130 g zimnego masła

1 łyżka śmietany 18%

1 żółtko jaja

Ciasto "zagniatamy" najlepiej w malakserze. Wrzucamy wszystkie składniki i na dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem, lub łyżką drewnianą, a następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki.

Składniki na farsz

ok. 300 g obranej dyni

ok.150 g białego sera solankowego, sera feta lub innego ulubionego, słonego

ok. 150-200 g buraczków marynowanych w occie balsamicznym (u nas z Wootwórni)

kilka plastrów wędzonego boczku

1 jajo + białko, które zostało z robienia ciasta

ok. 200 g śmietany 18 %

dwie łyżki mleka

łyżeczka gałki muszkatołowej

tymianek suszony

rozmaryn

świeżo mielony pieprz

sól

1 ząbek czosnku

Dodatkowo

Prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, konopi ("Euforia" Ziarenkowo)

Marynata do dyni

oliwa z oliwek + olej rydzowy (opcjonalnie)

sól, pieprz

dużo tymianku i rozmarynu

2- 3 ząbki czosnku

świeża natka pietruszki

Przygotowanie

Dynie obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy w "mniej- więcej" kostkę. Wkładamy do miski i posypujemy sporą ilością soli i pieprzu, dodajemy zioła i czosnek obrany i pokrojony na kawałki.

Następnie zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć formę do tarty po same brzegi. Nakłuwamy gęsto widelcem, wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni (koniecznie) piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut. Wystawiamy ciasto i zabieramy się za kolejne etapy.

Buraczki wykładamy na sitko aby nie były zbyt mokre (jeśli nie mamy gotowych możemy przygotować je choćby dzień wcześniej podgotowując i zamarynować robiąc zalewę z cukru brązowego i octu balsamicznego z dodatkiem cebulki i jabłek, lub po prostu dać zwykłe buraki pokrojone w kostkę:).

Ser także kroimy w kostkę

Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy.

W miseczce mieszamy rózgą śmietanę, mleko i jaja, przyprawiamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Na podpieczony spód wykładamy wszystkie składniki i zalewamy śmietanowo- jajeczną mieszanką. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 minut, kroimy, na talerzu posypujemy prażonymi ziarnami i zjadamy ciepłą. Smacznego (:

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną