Ekspresowa pizza z patelni

Ewelina
Obiad
07.08.2014 10:28
Ekspresowa pizza z patelni
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Składniki na ciasto:

20g drożdży

szczypta cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

pół szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

Na wierzch:

100g szynki

1 mała cebula

kilka pieczarek

starta mozzarella

Na sos:

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka pikantnego ketchupu

2 łyżeczki wody

szczypta soli

bazylia

papryka ostra

oregano

Przepis

Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Wyrabiamy. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok 15 minut).

Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,olej,wodę ,sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę - możemy ręcznie, można przy użyciu miksera, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: podsmażmy na oleju pokrojoną cebulę, pieczarki oraz pokrojoną szynką. Masę solimy, pieprzymy, odlewamy ew. wodę, którą puściły nam pieczarki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt.

Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu ok.5 minut.

Po tym czasie pizza powinna być gotowa a ser ładnie rozpuszczony:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną