Rozgrzewające congee ryżowe z kurkumą, kukurydzą, pomidorem i krewetkami

Picante-
Obiad
26.10.2020 12:34
Rozgrzewające congee ryżowe z kurkumą, kukurydzą, pomidorem i krewetkami

Możecie użyć dowolnych własnych dodatków, jeśli chcecie, wszystko zależy od Was ;-) Składniki: Congee: - 1 szklanka ryżu (ja użyłam ryżu do sushi, ala nada się praktycznie każdy rodzaj, poza ryżem paraboiled) - 5-6 szklanek wody - 1-2 łyżeczki kurkumy - sól do smaku Dodatki: - około 300 g krewetek - 1/2 puszki kukurydzy - 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - listki bazylii - 1 łyżka masła - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz Wykonanie: Ryż płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez około 3 godziny. Smażymy około 7 minut, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, kukurydzę i smażymy jeszcze 5 minut. Polega na bardzo długim gotowaniu ryżu w dużej ilości wody tak, aby ryż się rozpadł i powstał kleik.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/10/rozgrzewajace-congee-ryzowe-z-kurkuma.html