Pieczona pierś kurczaka z kaszą i sosem śliwkowym

Ewa
Obiad
26.10.2020 12:02
Pieczona pierś kurczaka z kaszą i sosem śliwkowym

Dodajemy kaszę oraz 1 łyżkę oleju, krótko mieszamy i od momentu, gdy woda ponownie zawrze, gotujemy na minimalnym (!) ogniu, pod przykryciem, przez około 15-20 minut (w trakcie gotowania nie mieszamy kaszy). Pieczone piersi: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka mielony imbir mielona papryka słodka mielona papryka ostra sól, pieprz Sos śliwkowy: 200 g suszonych śliwek 1 i 1/2 szkl. Po tym czasie garnek z kaszą zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10-15 minut (wciąż pod przykryciem). Jeśli ktoś nie przepada za kaszą, bo wydaje mu się zbyt sucha, może sobie pomóc właśnie takim sosem – myślę, że w jego towarzystwie polubi ją troszkę bardziej;) Całość jest prosta i całkiem szybka w przygotowaniu. Udostępnij Zapisz Szukając pomysłu na niebanalny, a jednocześnie prosty obiad, postanowiłam przygotować pieczone piersi kurczaka z kaszą i śliwkowym sosem. Upieczone mięso odstawiamy na około 5-10 minut, po czym kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy piersi z obu stron. Doskonale komponował się z mięsem, ale świetnie też smakował z kaszą. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. wody 1 łyżka masła 2-3 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Wkładamy do rondelka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, dodajemy masło oraz sól i pieprz. Od zagotowania zmniejszamy nieco moc palnika i gotujemy przez około 20 minut, aż śliwki zmiękną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/10/26/pieczona-piers-kurczaka-z-kasza-i-sosem-sliwkowym/