Fasolka po bretońsku z kiełbasą, boczkiem, czerwoną fasolą i papryką

Picante-
Obiad
12.10.2020 13:13
Fasolka po bretońsku z kiełbasą, boczkiem, czerwoną fasolą i papryką

Składniki: - około 350 g fasoli typu jaś - około 150 g czerwonej fasoli (może być też 1 puszka) - 2 puszki pomidorków pelati lub około 400-500 g passaty pomidorowej - 1 łyżka koncentratu pomidorowego(opcjonalnie) - 200 g kiełbasy - 100 g boczku - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej - 1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej - 3 ziela angielskie - 2 listki laurowe - sól, pieprz - jajko do podania - grzanki do podania Wykonanie: Obydwie fasole zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie dodajemy pomidory z puszki (lub passatę) i koncentrat pomidorowy (można go pominąć), fasolę, wszystkie przyprawy i wlewamy tyle gorącej wody, aby pokryć fasolę. Smażymy, aż cebula lekko się skarmelizuje (około 7-10 minut) cały czas mieszając. Rozgrzewamy duży garnek, dodajemy kiełbasę i boczek, podsmażamy, aż wytopi się z nich tłuszcz. Ja lubię podawać ją także z sadzonym jajkiem i grzankami z bagietki. Po około 50 minutach gotowania dodajemy pokrojoną w słupki paprykę. Całość gotujemy na wolny ogniu około 60 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/10/fasolka-po-bretonsku-z-kiebasa-boczkiem.html