Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

Milena
Obiad
05.10.2020 14:12
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

Można je podawać jako samodzielne danie, z omastą z cebuli lub boczku, na słodko ze śmietaną i cukrem albo z sosem pieczeniowym czy pieczarkowym, a także jako dodatek do jakiejś pieczeni lub gulaszu. Zobacz inne przepisy na kluski do obiadu: Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym Kluski ruskie – pyszny domowy obiad Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną Składniki na kopytka ruskie (około 4 porcje): - - 1 kg ziemniaków - - 250 g twarogu półtłustego - - 80 g mąki (pół szklanki) - - sól Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jaglane kluski z sosem grzybowym Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad Gnocchi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Ciasto dzielimy na około 4 części i przekładamy na blat czy stolicę. Kopytka ruskie to nic innego jak tradycyjnego kopytka, ale z dodatkiem sera białego. Można też ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub utłuc tłuczkiem na puree, a ser rozdrobnić widelcem. Kopytka z serem jest to bardzo tania potrawa, prosta do zrobienia, choć nieco pracochłonna.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/10/kopytka-ruskie-delikatne-i-mieciutkie/