Kurczak pieczony w mleku

Marta
Obiad
24.08.2020 17:19
Kurczak pieczony w mleku

Kurczak pieczony w mleku - składniki: - 1,5 kg podudzi (pałek) z kurczaka - 750 ml mleka - 3 łyżki mąki - 1 główka czosnku - 2 pęczki natki pietruszki - 100 ml śmietany kremówki 30% - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa - dodatkowo: olej do smażenia Całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj mikserem. - Obsmażonego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mlekiem, dodaj obrane ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. - Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz pod przykryciem przez 1 godzinę. - Pałki z kurczaka oczyść, osusz i oprósz z obu stron solą i pieprzem. Pyszny i aromatyczny kurczak pieczony w mocno czosnkowym, mlecznym sosie z dodatkiem natki pietruszki. Kurczaka podawaj z powstałym podczas pieczenia sosem. Nie licząc czasu pieczenia, danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslonepichcenie.blogspot.com/2020/08/kurczak-pieczony-w-mleku.html