racuchy drożdżowe z jagodami

Krzysztof
Obiad
16.07.2014 12:19
racuchy drożdżowe z jagodami

Przepis

2,5 szklanki mąki pszennej

30 gramów drożdży

1 jajo

1 łyżka cukru

1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego

1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)

cukier puder do posypania

1 szklanka jagód

Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy zagłębienie, rozkruszamy w nim drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy 1/3 szklanki mleka, mieszamy parę razy palcami i zostawiamy na 15 minut do "ruszenia".

Następnie do miski nalewamy resztę mleka, dodajemy jajo, cukier waniliowy i mieszamy najpierw łyżką, potem np. hakiem do ciasta drożdżowego by masa była jednolita, o konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Miskę z ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na około 40-60 minut do podwojenia objętości.

Jagody myjemy i odsączamy z wody.

Następnie ciasto mieszamy parę razy łyżką. Nabieramy porcję (kopiasta łyżka) ciasta, wykładamy na rozgrzany olej, posypujemy z góry jagodami, lekko je wciskamy w ciasto, smażymy na złoto z obu stron.

Uwaga: ciasto na patelnię nakładamy łyżką moczoną w oleju, wtedy łatwiej nam się odrywa od łyżki.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy obficie cukrem pudrem, smacznego :)

Rada: Nie wsypujmy od razu całej szklanki jagód do ciasta przed smażeniem, placki będą zbyt nasiąknięte sokiem i niezbyt estetyczne w wyglądzie.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną