Tomahawk steak, czyli stek wieprzowy z kością

Jolanta
Obiad
22.07.2020 8:55
Tomahawk steak, czyli stek wieprzowy z kością

Składniki na Tomahawk steak , steki wieprzowe dla 2 osób: 2 tomahawki wieprzowe ( schab wieprzowy z kością żebrową) o grubości ok. 2 cm i wadze ok. 350 g każdy, 2 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku, sól morska, pieprz młotkowany z kolendrą, 2 łyżki oliwy do marynowania steku 2 łyżki masła, olej do smażenia, Jak przygotować pyszny steak tomahawk wieprzowy z kością. Kupiłam piękne steki wieprzowe z kością, każdy ważył po 350 g, od razu wiedziałam, że zrobię Tomahawk steak , czyli stek wieprzowy z kością, dla prawdziwego mięsożercy jak ja to była uczta dla podniebienia. Aby stek był podobny do steków wołowych (stek cote de boeuf , czyli sezonowany antrykot wołowy) w specjalny sposób wycina się schab wieprzowy z kością, który zawiera główny mięsień schabowy oraz inne mini mięśnie i kroi w grube plastry wraz z jednym żebrem. Oprószamy kotlety solą, grubo mielonym pieprzem ( u mnie młotkowany z kolendrą), posiekanym czosnkiem i rozmarynem, skrapiamy oliwą i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Tomahawk wieprzowy to dość gruby przerośnięty tłuszczem kotlet schabowy z kością żebrową, tkanka łączna przy kości podczas obróbki cieplnej dodaje mięsu walorów smakowych. Podałam steki z sałatką z pomidorami, mozzarellą i ogórkiem małosolnym i czerwoną cebulą, oraz pysznym sosem np. sweet chili. Przekładamy steki do naczynia żaroodpornego i wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 160 c na ok. 5-10 minut, w zależności od tego jak bardzo wysmażone (wypieczone) lubimy steki. Wyjmujemy mięso z lodówki przynajmniej godzinę przed smażeniem, gdyż mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/obiad/tomahawk-steak-stek-wieprzowy-koscia/