Żeberka po chińsku

Obiad
20.07.2020 21:14
Żeberka po chińsku

Składniki: 1 kg żeberek Marynata: 6 łyżek ketchupu 4 łyżki sosu hoisin 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki wina ryżowego albo sherry 1 łyżka słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków surówka z kapusty do podania- ryż, szczypiorek i Wykonanie: Żeberka włożyć do rękawa i piec w 170 stopniach przez 1,5 h. Następnie wyjąć z marynaty razem z sosem przelać do formy do pieczenia, posmarować wierzch odłożoną marynatą i zapiekać ok 300 minut w 190 stopniach, żeby się upiekły na chrupiąco. Żeberka jak są w długim pasku pociąć na mniejsze części - nie na porcje ale na kawałki takiej długości, żeby zmieściły się w formie do pieczenia. Składniki marynaty wymieszać, odłożyć ok 5 łyżek marynaty, w reszcie obtoczyć żeberka o i odstawić na noc najlepiej ( minimum 2 godziny). w pysznej marynacie z ketchupu, sosów - sojowego i hoisin, z miodem, chilli, czosnkiem i przyprawą 5 smaków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2020/06/zeberka-po-chinsku.html