Postne racuchy drożdżowe (najprostsze, na wodzie, bez jajka)

Obiad
09.07.2020 13:27
Postne racuchy drożdżowe (najprostsze, na wodzie, bez jajka)

Składniki na około 12 racuchów: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody (200 ml) 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 1 łyżeczka cukru olej do smażenia Rozdrobnione świeże drożdże wsyp do miski i łyżką rozetrzyj z cukrem. Świeże drożdże należy najpierw rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody, by później nie było grudek. Zwykle były podawane na obiad, kolację lub pojawiały się wśród postnych potraw na wigilijnym stole. Nie są pracochłonne – wystarczy w głębokiej misce wymieszać wszystkie składniki, odstawić do wyrośnięcia, a później usmażyć racuchy. Łyżkę do nakładania ciasta mocz co chwilę w kubku z zimną wodą, by ciasto łatwiej odstawało. Odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut, by podwoiło swoją objętość.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarnesos.com.pl/postne-racuchy-drozdzowe/