Tortilla z falafelem i warzywami

Anna
Obiad
30.06.2020 15:16
Tortilla z falafelem i warzywami

Składniki: - 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc), - 1 cebula, - 3 ząbki czosnku, - 1 pęczek natki pietruszki - garstka świeżej kolendry, - oliwa Gallo Classico, - oliwa Gallo Classico, - ok. 3 łyżeczki soli, - 1 łyżeczka sody, - po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu, - po 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej. Sos Tahini: - 2 łyżki pasty sezamowej Tahini, - ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego (bądź jakiegoś wege), - 1 łyżka soku z cytryny, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżka oliwy Gallo Classico, - przyprawy: sól, kmin rzymski, cynamon, cukier (do smaku). Dodatkowo: - sałata, - 1 awokado + sok z cytryny żeby nie ściemniało po obraniu, - 1/2 granatu, - 1 pomidor, - tarty żółty ser (np. cheddar), Wykonanie: Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym na 180°C (do miękkości) od czasu do czasu przewracając. Sos Tahihi - to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny. Ząbek czosnku wyciskamy. Kroimy w grubsze paski, solimy i lekko obtaczamy w oliwie Gallo, posypujemy świeżym tymiankiem. Po wyjęciu odsączamy ewentualnie z nadmiaru tłuszczu na papierze ręcznikowym. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2020/06/tortilla-z-falafelem-i-warzywami.html