Papryka faszerowana

Ewa
Obiad
03.06.2020 8:56
Papryka faszerowana

Sos jogurtowy cytrynowo-miętowy 190 g jogurtu naturalnego kilka listków świeżej mięty sok z połowy małej cytryny około 1 łyżeczka cukru (lub do smaku) szczypta soli i pieprzu Cebulę drobno siekamy. 4 papryki około 300 g mielonego mięsa drobiowego (polecam z udek bez skóry i kości) 1 cebula 2 pomidory malinowe 100 g miksu kasz: Miks kasz gotujemy w bulionie lub osolonym wrzątku na średnim ogniu przez około 5 minut. Fit Lunch niebieski SONKO bulion lub woda garść tartego sera (u mnie mozzarella) 25 g orzeszków pinii zioła prowansalskie sól, pieprz Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż pomidory się rozpadną, a cały płyn odparuje z patelni. To papryka nadziewana mielonym mięsem drobiowym z dodatkiem pomidorów, cebulki, orzeszków pinii i miksu kasz. Na patelnię dodajemy orzeszki pinii oraz ugotowaną mieszankę kasz. Zimny sos jogurtowy o cytrynowo-miętowym posmaku bardzo fajnie komponuje się z ciepłą papryką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 40-45 minut (do miękkości papryki). Dodajemy posiekaną miętę oraz sok z cytryny. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Oczyszczone, pozbawione gniazd nasiennych papryki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gdy nadzienie lekko przestygnie dodajemy garść tartego sera, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju.