Duszona biała kapusta

Obiad
01.06.2020 10:16
Duszona biała kapusta

Mam nadzieję, że Ci posmakuje🙂 Składniki na około 4-5 porcji: mała główka kapusty (ok. 1 kg) 2 łyżki masła, margaryny lub smalcu pęczek koperku łyżka mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy Kapustę oczyść – zdejmij niepotrzebne liście, przekrój na 4 części i wykrój głąb. Kapustę duś na małym ogniu – smażąc na dużym ogniu sprawisz, że zacznie się przypalać. Jeżeli cała kapusta się nie zmieści, wsypuj ją do rondla partiami, czyli podduś połowę kapusty, a gdy się zrobi wolne miejsce w rondlu (po około 5 minutach), dodaj resztę i całość lekko wymieszaj. Jeśli kapustka jest przeznaczona dla osób z alergią na pszenicę lub gluten, w szklance możesz rozmieszać skrobię ziemniaczaną, zamiast mąki pszennej. Pewnego dnia zrobiła ją na obiad i choć ciotka wyjechała, jej przepis został z nami na lata. W wysokim rondlu rozpuść masło, wsyp posiekaną kapustę, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu co chwilę mieszając. Ten sposób na kapustę pojawił się w moim rodzinnym domu wiele lat temu wraz z odwiedzinami ciotki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarnesos.com.pl/duszona-biala-kapusta/