Kopytka z batatów z burakami, szpinakiem i serem kozim

Dorota
Obiad
27.04.2020 11:14
Kopytka z batatów z burakami, szpinakiem i serem kozim

Składniki na kopytka (około 30-40 kopytek): 1 duży batat – około 350 g 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej około 200-220 g mąki orkiszowej lub pszennej sól 1 jajko Składniki (2 porcje): 1 burak – upieczony (w folię aluminiowa i pieczemy do miękkości około 1 godzinę w 200 stopniach) lub 2 młode buraczki z botwinki 100 g serka koziego 2 garście szpinaku 2 łyżki masła 2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni oliwa z oliwek lub olej z pestek dyni Prygotowanie: Dlatego proponuję Wam kolejny sposób – kopytka z batatów z burakami, szpinakiem i serem kozim. Na talerzu układamy liście szpinaku, wykładamy kopytka, posypujemy kozim serm i pestkami dyni, pieprzymy, solimy i skrapiamy odrobiną oliwy lub oleju z pestek dyni. Jak zrobić kopytka z batatów z burakami, szpinakiem i serem kozim? Ale żeby sobie trochę urozmaicić smaki, lubię czasami zrobić je nie z ziemniaków, a z batatów właśnie. Na stolnicy wysypujemy część mąki i skrobię, dodajemy sól i puree z batatów oraz jajko, wyrabiamy gładkie ciasto, w miare potrzeby dosypując mąki. Oddcedzamy. Kopytka podsmażamy na maśle, aż się zarumienią z obu stron, dodajemy pokrojonego w kostkę buraka i smażymy jeszcze 3 minuty. Dzielimy ciasto na części, z każdej formujemy wałek i kroimy 2 cm kopytka. Proponuj od razu zrobić ich więcej – część można zamrozić i zjeść potem np. z mozzarellą i pomidorkami. Bataty obieramy, owijamy folią aluminiową (lub wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką) i pieczemy do miękkości około 50 minut. Właśnie dlatego tak świetnie łączą się z burakami, serem kozim i szpinakiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/kopytka-z-batatow-z-burakami-szpinakiem-i-serem-kozim/