Pieczone ziemniaki ze skórką

Magdalena
Obiad
03.04.2020 13:45
Pieczone ziemniaki ze skórką

Propozycja podania: ćwikła z chrzanem Moryń domowy sos czosnkowy np. z tego przepisu chrupiące kawałki kurczaka a la kfc (z tego przepisu) Przygotowanie: Ziemniaki solidnie wyjemy. 🙂 Składniki: około 900 g ziemniaków 3-4 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju) 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1-1,5 łyżeczki granulowanego czosnku *można dodać również większą szczyptę ulubionych ziół 🙂 Ziemniaki pieczemy przez około 40 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika i użytego rodzaju ziemniaków, ziemniaki należy obserwować). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy nasze ziemniaki (nie mogą leżeć jeden na drugim). Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy naszą prostą marynatą i mieszamy za pomocą dłoni, tak by każdy kawałek ziemniaki był otoczony oliwą i przyprawami. W między czasie warto obrócić ziemniaki z 2 razy, aby upiekły się równomiernie. Ziemniaki powinny być złote i chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. U mnie ostatnio w towarzystwie ćwikły z chrzanem, kawałkami kurczaka i domowego sosu czosnkowego. Tak przygotowane ziemniaki to nie tylko doskonały dodatek do obiadu, ale też i samodzielne danie. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pieczone-ziemniaki-ze-skorka/