Jajko w sosie koperkowym

Ewa
Obiad
26.02.2020 8:56
Jajko w sosie koperkowym

Lubimy też gdy sosu jest dosyć dużo i otula on zarówno jajka jak i ziemniaki – w ilości zdecydowanie większej niż widać na zdjęciu, ale nie chciałam wszystkiego pod nim ukrywać;) Dodatkowo: jajka – ilość wg potrzeb (u nas po 2 sztuki na osobę) opcjonalnie ogórki kiszone do podania śmietanki 30% 2 małe pęczki koperku szczypta gałki muszkatołowej kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz, cukier Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz niewielką ilością soku z cytryny. Zwiększamy moc palnika i cały czas mieszając, podsmażamy całość przez 1-2 minuty, Następnie wlewamy bulion oraz mleko. Doprowadzamy do wrzenia (wówczas zgęstnieje – konsystencję sosu można regulować dolewając np większą ilość mleka). Udostępnij Zapisz Jajko w sosie koperkowym najczęściej pojawia się u nas jako piątkowy czy postny obiad. Sos koperkowy: około 75-80 g masła 3-4 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 szkl. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na pół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/02/26/jajko-w-sosie-koperkowym/