Słodko-słono-kwaśny kalafior adobo

Agnieszka
Obiad
19.02.2020 10:58
Słodko-słono-kwaśny kalafior adobo

Składniki: Główka kalafiora 2 łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju 1/2 szklanki octu winnego 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 6 ząbków czosnku 3 liście laurowe 1 papryczka chili (opcjonalnie) Szczypiorek do posypania 1 szklanka ryżu Przygotowanie: Krok 1 Krok 3 Wlej do miseczki pół szklanki octu, dodaj sześć łyżek sosu sojowego, dwie łyżki cukru, dwie łyżeczki pieprzu oraz starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek (6 ząbków) oraz posiekaną papryczkę chili (jeśli lubisz ostre smaki). Kalafior adobo jest po prostu pyszny, bardzo łatwy do przyrządzenia i szybki – danie jest gotowe w czasie w jakim gotuje się ryż. Kalafiora możesz, jak my, pokroić w grube plastry, a resztę główki wykorzystać np. na zupę kalafiorową, albo upiec (my tak zrobiliśmy), albo podzielić na mniejsze różyczki. Więcej przepisów na dania z pieczony kalafiorem jest na naszym blogu (szukaj w wyszukiwarce). Przyrządza się go w ten sposób, że mięso jest duszone w słodko-słono-kwaśnym sosie z sosu sojowego, octu i cukru. Krok 4 Rozłóż ryż na talerze, polej sosem z patelni, na wierzch wykładaj usmażonego kalafiora. Zalej ryż dwoma szklankami wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 20 minut. Wlej na patelnię, na której smażył się kalafior, dorzuć 3 liście laurowe. Jest gotowe w czasie w jakim gotuje się ryż. Tu znajdziesz przepis na spaghetti z pieczonym kalafiorem oraz zapiekankę z kalafiorem i kurczakiem. Przepłucz ryż na sicie aż woda z mętnej stanie się przezroczysta. Rozgrzej dość mocno patelnię, wlej 2 łyżki oleju, połóż na nim kawałki kalafiora.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/przepis-dnia-slodko-kwasno-slony-kalafior-adobo/