Faszerowany pieczony szczupak

Agnieszka
Obiad
20.12.2019 10:07
Faszerowany pieczony szczupak

Przetnij też kręgosłup tuż przy łbie, ale staraj się nie przecinać skóry przy głowie, tak żeby ściągnąć ją razem z całą skórą. Połóż rybę na plecach, rozetnij ostrożnie nożem skórę od strony brzucha, podzielając ją od mięsa. Odkrój mięso od kręgosłupa, staraj się usunąć ości i razem z bułką przepuść przez maszynkę do mięsa lub zmiksuj w blenderze. Jak wspomniano, farsz jest płynny i ryba sama nie uformuje się w pierwotny kształt – będzie wyglądała, jakby przed chwilą zjadła ogromny obiad. Dlatego dobrze jest ją podeprzeć z jednej lub z dwu stron małym, żaroodpornym naczyniem, żeby miała ładny, płaski kształt. Szycie nafaszerowanej ryby jest dość wymagające, bo farsz jest płynny i ma tendencję do uciekania na boki. Wsuń palce w przecięcie, i odciągaj skórę od mięsa robiąc kieszonkę i stopniowo ją powiększając. Dlatego podczas faszerowania nakładaj farsz i od razu zszywaj skórę przy użyciu dużej igły i zwykłej, ale mocnej nici. Przełóż skórę na deskę, zeskrob delikatnie resztki mięsa jakie na niej zostały. Faszerowany i pieczony szczupak jest daniem, które od kilku lat regularnie gości na naszym wigilijnym stole. W przepisie najtrudniejsze może ci się wydać oskórowanie szczupaka, nie martw się, to łatwiejsze niż sądzisz. Co prawda możesz odciąć głowę, ale najlepiej ściągnąć skórę razem z głową – wtedy łatwiej nafaszerować rybę. Wymaga ono trochę czasu, uwagi i cierpliwości, ale na koniec dnia wszystko to się ładnie opłaci, bo ryba smakuje naprawdę nadzwyczajnie. Składniki: Szczupak świeży, patroszony 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 2 jajka 4 łyżki masła 2 łyżki drobno posiekanego koperku Sól i pieprz Przygotowanie: Przecięcie nie musi być duże, tyle żeby w przecięcie włożyć palec lub dwa. Zacznij oddzielać skórę od mięsa właśnie przy pomocy rąk. Pieczony szczupak jest danie dość wymagającym, ale praca warta jest końcowego efektu. Oddzielaj skórę wzdłuż ryby, a następnie kieruj się w stronę kręgosłupa. Najważniejszy jest początek, czy pierwsze nacięcie skóry, które należy zrobić od strony brzucha.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/przepis-na-wigilie-faszerowany-pieczony-szczupak/