Łapa truposza, czyli upiorna pieczeń

Katarzyna
Obiad
16.12.2019 16:34
Łapa truposza, czyli upiorna pieczeń

Składniki: 500 g mięsa mielonego 25 g tartego sera żółtego 1 por (biała część) 1 mała papryka czerwona 1 mała marchewka 1 cebula ½ łyżeczki papryki mielonej ostrej ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej sól, pieprz 3 łyżki sosu barbecue Sposób wykonania: Obraną i umytą marchewkę oraz paprykę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Z pozostałej cebuli wycinamy kawałki, które utworzą paznokcie, nie muszą być ładne i dokładne – to w końcu łapa truposza 😉 Łapę pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut. Jest to pieczeń w kształcie dłoni, która dzięki połączeniu rozpuszczonego sera i odrobiny sosu barbecue zyskuje efekt spalonej skóry. To wszystko nadaje naszej potrawie jeszcze bardziej makabryczny wygląd – w sam raz na Halloween 😉 Oblepiamy go mięsem tworząc kształt dłoni pozostawiając czysty kawałek pora na końcu. Było śniadanie, teraz czas na danie główne 😉 Dziś proponuję Wam przepis na upiorną pieczeń… Na blasze wyłożonej papierem układamy naszego pora. Warzywa przekładamy na sitko wyłożone gazą i delikatnie solimy. Odstawiamy na ok. 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://mostekwkuchni.pl/lapa-truposza-czyli-upiorna-pieczen/