Kluski ruskie w 10 minut! Przepis na te kluseczki podpatrzyłam kiedyś u mojej Babci! Są pyszne!

Helka
Obiad
04.12.2019 19:38
Kluski ruskie w 10 minut!  Przepis na te kluseczki podpatrzyłam kiedyś u mojej Babci! Są pyszne!

Ruskie kluski – Składniki: ok. 500 g ziemniaków (waga przed obraniem i ugotowaniem; po ugotowaniu – 370 gramów) 250 g sera białego półtłustego (twarogu) 1 jajko rozmiar M 1 płaska łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej 2 czubata łyżka mąka pszennej w ilości takiej by ciasto nie kleiło się do rąk – ale nie więcej niż 3 czubate łyżki) plus odrobina do oproszenia stolnicy (u mnie 1,5 czubatej łyżki) sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia (ok. 3 łyżki) i do gotowania klusek (1 łyżka) do okrasy : 2 średnie cebule – ok. 220 g; opcjonalnie można również podsmażyć boczek wędzony Przepis na ruskie kluski: Ziemniaki obrać z łupinek pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, lekko osolić i gotować pod przykryciem do miękkości. Ciasto na ruskie kluski podzielić na 3 części i rozwałkować na wałeczek jak na kopytka (na stolnicy oprószonej mąką pszenną – ja łącznie do oprószenia stolnicy zużywam ok. 1,5 czubatej łyżki mąki pszennej). Kluseczki gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez ok. 1-2 minuty, na bardzo małym ogniu (nie gotować dłużej ani na większym płomieniu, bo się rozpadną). Na wrzątek wrzucać ruskie kluski partiami (ja gotowałam je na 4 rzuty – dzięki temu nie ma ryzyka, że się posklejają podczas gotowania). Nie należy dawać więcej niż 3 czubate łyżki (ja osobiście daję max 2 czubate łyżki mąki pszennej typ 500), ponieważ im więcej mąki, tym kluski ruskie będą bardziej twarde, a smaczniejsze są, gdy pozostaną mięciutkie. Mimo, że kluski ruskie to nie danie z 5-gwiazdkowego hotelu, to uwierzcie mi, że są bardzo smaczne i na pewno zasmakują każdemu. Podzielić wałeczek nożem na 3 cm kawałki lub uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (tak jak u mnie na załączonych zdjęciach). Jeśli lubicie ruskie pierogi, a nie chce się Wam stać nie wiadomo ile czasu w kuchni, by lepić pierogi, to takie ruskie kluski są super rozwiązaniem. Niektórzy cebulę dodają od razu do masy na kluseczki, jak jednak wolę oprószyć je cebulką już na sam koniec, tuż przed podaniem. Ruskie kluski są również super pomysłem na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu. Robi się je podobnie jak farsz na pierogi ruskie, więc wszystkim wielbicielom pierogów ruskich gorąco polecam poniższy przepis. Odstawić na bok, na potem, do polania ruskich klusek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/kluski-ruskie/