Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Anna
Obiad
25.11.2019 19:40
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Składniki: 150 g mrożonego szpinaku 150 g sera ricotta 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 szklanki startego parmezanu lub grana padano 12 rurek cannelloni 1 jajko 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu Składniki na sos serowy: 100 g startego sera (mozzarelli) 600 ml mleka 2 łyżki mąki Szczypta mielonego białego pieprzu 2 łyżki masła Opis Cannelloni ze szpinakiem i ricottą: Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to propozycja na wyjątkowy obiad. Dodajemy do tego również starty parmezan (lub grana padano), jajko, mielony biały pieprz oraz gałkę muszkatołową. Po zagotowaniu podgrzewamy jeszcze przez około 10 minut, co chwilę mieszając, aż sos zgęstnieje. Do mąki z masłem stopniowo dodajemy ciepłe mleko, cały czas mieszając. Coraz bardziej popularnym farszem cannelloni staje się szpinak z dodatkiem ricotty. Najczęściej nadziewa się je mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego lub beszamelowego. Z pewnością cannelloni ze szpinakiem i ricottą pokochają wszyscy. Następnie do masła dodajemy mąkę, mieszając podgrzewamy przez minutę. Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu, który swoim wyglądem przypomina duże rurki. Na koniec doprawiamy mielonym białym pieprzem i ponownie całość mieszamy. Za pomocą łyżeczki rurki cannelloni napełniamy przygotowanym farszem. Nie zawiera on mięsa, co idealnie sprawdzi się na danie wegetariańskie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://foodmagazine.pl/cannelloni-ze-szpinakiem-i-ricotta/