Domowa tortilla

Obiad
19.11.2019 9:54
Domowa tortilla

Składniki: Na placki: 7,5 łyżki mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju Dodatki: majonez keczup 1 duża pierś z kurczaka kawałek sera żółtego (utarty) dowolna sałata (miałam mix) pomidor ogórek kiszony kawałek czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wodę i na końcu olej. Ja przełożyłam ręcznikiem papierowym bo używałam od razu, ale jeśli chcę mieć na później, to przekładam folią aluminiową lub spożywczą, żeby nie odparowały. Kiedy na placku zrobią się pęcherze, wtedy przekładamy na drugą stronę. Następnie, przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na cztery części. Gotowe placki układać na talerzu, przekładając ręcznikiem papierowym, lub folią. Na blogu jest już przepis, bo robię je od dawna. Przykryć ściereczką i odstawić, żeby ciasto odpoczęło, na około 30 minut. Na ciepły placek, wyłożyć majonez i keczup. Następnie kulki rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką. Placki smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Następnie zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2019/11/domowa-tortilla.html