PIECZONA GĘŚ FASZEROWANA KASZĄ I GRZYBAMI

Agnieszka
Obiad
31.10.2019 12:44
PIECZONA GĘŚ FASZEROWANA KASZĄ I GRZYBAMI

To prawda, że pieczona gęś spędza dużo czasu w piecu, ale za to przez większość czasu w ogóle nie musicie do niej zaglądać (choć pewnie będziecie chcieli, bo niesamowity aromat rozchodzący się po domu sprawi, że będziecie krążyć wokół piekarnika ;-)). Wypróbuj innych naszych przepisów na pieczony drób: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką Składniki: - Gęś świeża lub mrożona 4-5 kg - 5-6 ząbków czosnku - 2 łyżki majeranku - 3 łyżki soli - 2 łyżki pieprzu Wstaw grzyby razem z wodą, w której się moczyły na kuchenkę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Łatwe Pieczona gęś nie tylko od święta Gęsina jest jednym z najzdrowszych mięs, które niestety rzadko gości na polskich stołach. My lubimy dobrze wypieczony drób i choć znane są nam zasady, że kilogram kury pieczemy tyle i tyle, a kaczki tyle, stosujemy zasadę, że gdy kura ma 1,8 kg pieczemy ją ze 2 godziny. Czosnek drobno posiekaj, wysyp na niego sól i rozetrzyj na pastę dociskając do deski do krojenia trzymanym na płasko nożem. Farsz - 200 g kaszy gryczanej niepalonej - Garść suszonych grzybów - 2 szalotki - 20 g wątróbki gęsiej, z indyka lub kury - Łyżka tymianku - 3 łyżki koperku lub pietruszki - Jajko - Dokładnie okręć brytfankę folią aluminiową – pakunek powinien być szczelny – i wstaw gęś do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Nie żeby w związku z tym coś jej się stało, ale ładniej wygląda upieczona bez takich defektów. Pieczona gęś to nie jest danie last minute, ale potrawa przygotowywana z wyprzedzeniem. Odstaw gęś na godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki. Można podać też z kaszą z farszu – wystarczy na 4 spore porcje. Pieczona gęś to danie, dla którego warto poświęcić czas, bo pięknie odwdzięczy się za włożony w przygotowania wysiłek. Po natarciu pastą syp sół w miejsca, gdzie pasty jest mniej oraz tam, gdzie są bardziej mięsne części tuszki: nogi, piersi. Po wyjęciu z pieca gąskę przykryj i zostaw, żeby odpoczęła z 20 minut do pół godziny. Wykałaczkami przekłuj skórę po obydwu stronach otworu, przez który faszerowałeś gęś, robiąc coś na kształt drabinki. Żeby było śmieszniej, Polska jest jednym z największych producentów gęsi na świecie. Do 4,5 kilogramowej gęsi spokojnie zmieści się tyle nadzienia, ile jest w przepisie. Jak dobrze upiec gęś i czy jest przy tym dużo pracy? Rozgrzej dwie łyżki oleju w rondlu lub na patelni. Niemal całość trafia jednak na eksport, głównie do Niemiec, bo Niemcy wiedzą co jest dobre. Gęsi smalec, to tłuszcz w czystej postaci, ma niską temperaturę topnienia i jest łatwo przyswajalny. Czas: 5 i pół godziny w tym 5 godzin pieczenia Jest ono dość drogie i rzadko używane więc nie jest to obowiązkowy element wyposażenia kuchni. Posmaruj dno naczynia olejem i połóż w niej gęś piersiami do dołu. Po tym czasie wyciągnij pieczeń, znowu zlej wytopiony tłuszcz i przewróć gęś piersiami do góry. Gęś najlepiej piec w specjalnym naczyniu – gęsiarce. Pieczona gęś, jak wspomnieliśmy, to jedno z najzdrowszych dań mięsnych. Kiedy nie jest już gorąca, dodaj do niej siekaną zieleninę – koperek lub pietruszkę. Poza tym nie wszyscy wiedzą jak dobrze przygotować gęś. Smaż na średnim ogniu, mieszając przez 2-3 minuty. Dlaczego w Polsce pieczona gęś to taki rarytas? Zalej grzyby ciepłą wodą, odstaw na pół godziny. Po dwóch godzinach wyciągnij brytfankę, rozetnij folię aluminiową i zlej wytopiony tłuszcz do naczynia (zachowuj tłuszcz, bo to doskonała rzecz do smażenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/swieta-ges-faszerowana-kasza-grzybami/