ŚRODA: RYBA W SOSIE POMIDOROWYM (AHARAIMI)

Agnieszka
Obiad
25.09.2019 9:16
ŚRODA: RYBA W SOSIE POMIDOROWYM (AHARAIMI)

Przepis pochodzi z cooking.nytimes.com Koniecznie spróbujcie innych naszych przepisów na dania z ryby: Zapiekanka rybna z cydrem Krokiety rybne po hindusku Fish pie Grill w domu: łosoś ze szparagami w papilotach Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień Składniki: 0,5 kg ryby (może być mrożona) 1 czerwona papryka 1 kg pomidorów 2 łyżki oliwy lub oleju 1 mała żółta cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka drobno pokrojonej ostrej papryczki ½ łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Siekana pietruszka, kolendra Cytryna Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Krok 2 W międzyczasie, umyj pomidory, na każdym zrób nożem znaczek krzyża, wstaw do garnka zalej wodą, tak żeby je przykryła, nastaw na kuchenkę, gotuj do momentu aż skórka zacznie schodzić z pomidorów. Tak jest, Żydzi obchodzą początek roku jesienią, co ma związek z rozpoczynjącym się o tej porze roku okresem prac rolnych na Bliskim Wschodzie. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, wysyp na nią cebulę i drobno posiekane ząbki czosnku, przesmaż przez 2-3 minuty. Wstaw na kuchnkę i gotuj na wolnym ogniu 30 minut, aż połowa sosu odparuje. Łatwe Liczba porcji: 2 duże W przyszły wtorek, 1 października, zacznie się święto Rosh Hashannnah – żydowski nowy rok. Jest łatwe do zrobienia, jak każdy sos pomidorowy, ale od klasycznej, znanej nam, chociażby z kuchni włoskiej sosów pomidorowych różni się przyprawami. Jedną z potraw podawanych podczas noworocznych obiadów jest aharaimi – ryba w sosie pomidorowym. Ryba w sosie pomidorowym jest tradycyjnym daniem noworocznym w kulturze żydowskiej. Kiedy papryka przestygnie, zdejmij z niej skórkę i pokrój w paski. Włóż pomidory do miksera, lub zmiksuj je na pure ręcznym robotem. Włóż do sosu rybę pokrojoną a na kawałki, przykryj i duś 5-8 minut. Danie wywodzi się z kuchni libijskiej diaspory żydowskiej. Wyjmij z piekarnika, włóż do szczelnie zamykanego pojemnika, lub woreczka foliowego i zamknij.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/sroda-ryba-w-sosie-pomidorowym-aharaimi/