Kopytka dyniowe z kurkami w sosie śmietanowym

Picante-
Obiad
24.09.2019 10:17
Kopytka dyniowe z kurkami w sosie śmietanowym

Z odrobiną sosu śmietanowego i parmezanem tworzą naprawdę pyszne połączenie, spróbujcie :-) Składniki: Kopytka: - około 300-400 g upieczonego miąższu z dyni, najlepiej piżmowej (dynię należy pozbawić gniazda nasiennego, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 30-40 minut, aż stanie się miękka, po upieczeniu oddzielić miąższ od skórki) - około 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków - około 150 g mąki pszennej - 20 g mąki ziemniaczanej - 1 jajko - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy - 250 g kurek - 200 ml śmietany 30 % - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - gałązka rozmarynu - 2 łyżki oliwy - parmezan - natka pietruszki - sól, pieprz Wykonanie: Miąższ z dyni umieszczamy w misce, dodajemy ziemniaki, obydwie mąki, jajko, sól i pieprz. Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy (aby kluski się nie sklejały po ugotowaniu) do momentu, aż wypłyną na wierzch. Następnie dodajemy rozmaryn i kurki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 7-10 minut aż cały sok z nich odparuje. Ja za grzybami nie przepadam, ale kurki uwielbiam i w sezonie sięgam po nie bardzo często, świetnie pasują do makaronów, ale także do grzanek czy jajecznicy. Dziś jednak sparowałam je z równie jesienną potrawą - kopytkami z dyni. Wlewamy śmietanę, zagotowujemy (można dodać 3-4 łyżki wody z gotowania kopytek, aby sos był rzadszy).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2019/09/kopytka-dyniowe-z-kurkami-w-sosie.html