Schab w sosie własnym

Obiad
18.09.2019 11:03
Schab w sosie własnym

Składniki: 8 plastrów schabu (ok. 1 kg mięsa) 1 łyżka oleju lub masła klarowanego 1 duża cebula sól, pieprz, słodka papryka, 1 listek laurowy czubata łyżka mąki pszennej rozmieszana w niewielkiej ilości wody Plastry schabu, umyć, osuszyć i delikatnie rozbić i podsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Gdy mięso jest miękkie, łyżkę mąki rozprowadzić w niewielkiem ilości wody, dokładnie wymieszać, a następnie małym strumieniem wlewać na patelnię, cały czas mieszając, do czasu aż sos się zagęści. Przygotowuje się go w prosty sposób, a w rezultacie otrzymujemy idealnie delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Dołożyć ponownie mięso i listek laurowy, zalać 2 szklankami wody, dusić pod przykryciem ok. 60 minut (w razie potrzeby dolać więcej wody).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/schab-w-sosie-wlasnym/