Cukinia faszerowana ryżem i serami

Monika
Obiad
05.09.2019 21:49
Cukinia faszerowana ryżem i serami

składniki: 5 niedużych cukinii, u mnie 4 okrągłe miały po ok 400 g i 1 podłużna ok 500g 200 g ryżu, u mnie mieszanka ryżu parabolied z dzikim 100 g żółtego sera, u mnie gouda 125 g mozzarelli 100 g sera z niebieską pleśnią 200 g camemberta 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól,pieprz słodka papryka gałka muszkatołowa Wersja bez mięsa, za to z różnymi serami, które połączyłam z ryżem i beszamelem. Wydrążone cukinie lekko posolić i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok ściekał. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinie będą miękkie, ok 25-30 minut. Polecam zjadać na ciepło bo jak wystygnie to już farsz nie jest taki pyszny. Okrągłym cukiniom odkroić czapeczki z ogonkiem a podłużną przekoić wzdłuż na pół. Napełnione farszem cukinie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Następnie dodać starty ser żółty i pokruszony ser z pleśnią. Soli nie za dużo bo dodamy jeszcze sery a cukinia jest też lekko posolona. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę i camemberta pokroić na małe kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2019/09/cukinia-faszerowana-ryzem-i-serami.html