PIĄTEK: KASZA GRYCZANA PO MEKSYKAŃSKU

Agnieszka
Obiad
23.08.2019 13:05
PIĄTEK: KASZA GRYCZANA PO MEKSYKAŃSKU

Przepis zrobiony na podstawie przepisu na ryż po meksykańsku w Damndelicious.com Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 2 małe filety z kurczaka lub jeden duży lub jeden duży 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę 1 mała cebula pokrojona w kostkę Puszka pomidorów w zalewie 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kuminu 2-3 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Łatwe Kasza gryczana po meksykańsku być może oburzy ortodoksyjnych wielbicieli kuchni meksykańskiej, bo to trochę tak jakby ktoś schabowego z ziemniakami i kapustą zrobił w ryżem i zestawem surówek. Kasza gryczana po meksykańsku to wariacja na temat klasycznego dania ryż po meksykańsku. To klasyczne danie w wersji z kaszą gryczaną naprawdę jest super: ławo się je robi, ma smak i teksturę, i doskonale nadaje się do mrożenia. Poza wszystkim kasza gryczana jest znacznie zdrowsza od ryżu (na pewnych polach konkurować z nią może dziki ryż). Dodaj po pół łyżeczki ostrej papryki i mielonej kolendry, dużą szczyptę kuminu oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę. rozmaite pęczotta i gryczotta, to na podobną modłę można przerobić ryż po meksykańsu. Krok 2 Wsyp do rondla pół szklanki kaszy, zamieszaj i smaż przez chwilę aż kasza zacznie pachnieć. Doprowadź do wrzenia, przykryj rondel i duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Smaż na średnim ogniu przez 3 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-kasza-gryczana-po-meksykanski/