ŚRODA: WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU NA OSTRO

Agnieszka
Obiad
24.07.2019 10:12
ŚRODA: WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU NA OSTRO

Polecamy Wam również przepis na pyszne panissa risotto z mieloną wieprzowiną Składniki: - 0,5 kg mielonej wieprzowiny - ½ łyżeczki soli - 2 ząbki czosnku posiekane w plastry - 1 łyżeczka tartego imbiru - ½ małej żółtej papryki pokrojonej w kostkę - ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę - ½ pęczka rzodkiewek pokrojonych w plastry - Kilka różyczek brokuła - Mała papryczka chili drobno pokrojona (1 łyżka) - Garść posiekanego szczypiorku - Garść kolendry - ½ łyżeczki oleju - 1 niepełna szklanka ryżu Sos do ryżu - 1 łyżka octu ryżowego lub winnego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka oleju sezamowego lub zwykłego (jeśli używasz zwykłego, dodaj do sosu łyżeczkę sezamu) - ½ łyżeczki cukru Przygotowanie: Sposobów jest mnóstwo, a najwięcej znajdziecie ich w kuchni azjatyckiej, która obfituje w mnóstwo przepisów typu stir fry z wykorzystaniem mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego. Zamiast mielonego możecie zrobić np. super szybkie danie z mielonym mięsem, zesmażonym z czosnkiem i imbirem oraz warzywami – wieprzowinę na ostro. Krok 2 W międzyczasie przygotuj sos: wlej do miseczki po łyżce octu ryżowego, balsamicznego, sosu sojowego, oleju sezamowego. Łatwe Liczba porcji: 2 duże Zamiast mielonego Mielony nazywany był kiedyś przeglądem tygodnia, bo stołówkowi kucharze wrzucali do kotleta wszystko czego wcześniej nie udało się sprzedać. Z noodlami dobrze smakuje na zimno i na ciepło. Dodaj pół łyżeczki soli, 2 posiekane ząbki czosnku i łyżkę tartego imbiru. Dodaj papryki pokrojone w kostkę, plastry rzodkiewki, papryczkę chili i różyczki brokuła. Całość zrobicie w czasie jaki potrzeba na ugotowanie ryżu. Rozgrzej mocno patelnię, wlej na nią pół łyżeczki oleju. Przepłucz ryż pod zimną wodą (zobacz przepis jak gotować ryż), wsyp do wrzącej wody, przykryj, zmniejsz temperaturę do minimum, gotuj 18 minut. Bardzo szybki przepis na pachnące danie chińskie pełne warzyw i dobrze doprawionego mięsa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-wieprzowina-po-chinsku-na-ostro/