Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Pati
Obiad
14.06.2019 13:28
Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami Składniki: około 800 g – 1 kg filetu z indyka w jednym kawałku około 200 – 250 g rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta lub a’la feta 150 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 5-6 pomidorów suszonych z zalewy łyżka masła klarowanego czosnek granulowany lub świeży pieprz sól Na początku rozgrzewamy patelnię. Z jednej porcji wychodzi dość duża rolada, więc część z niej zjedliśmy na obiad, a druga część posłużyła jak wędlina do chleba. Mięso rozkładamy, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm uważając, żeby nie zrobić w nim dziury. Na jednym z końców układamy pasek pokrojonej w długie słupki fety, pasek suszonych pomidorów i szpinaku. Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami skusiła mnie głównie ze względów wizualnych 😉 Następnie filet obieramy z błonek i delikatnie nacinamy w poprzek, ale nie przecinając go do końca. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 180°C przez około 50 – 55 minut. Indyk zdecydowanie nie jest moim ulubionym mięsem, jednak w tym wydaniu zdecydowanie go polubiłam.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/dania-glowne/rolada-z-indyka-ze-szpinakiem-feta-i-suszonymi-pomidorami