Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią

Krzysztof
Obiad
20.06.2014 8:23
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią

Przepis

Porcja dla 3 osób

Warzywa:

- 1 świeża, duża marchewka

- 1 średniej wielkości cukinia

- 1 duża cebula

- 4 pieczarki

- 1 zielona papryka jalapeno z zalewy

- 1 żółta papryka

Mięso:

- 400g antrykotu wołowego bez kości

Marynata:

- 100ml czerwonego wina półwytrawnego

- 2 listki laurowe

- świeżo mielony pieprz

- 2 ziarenka ziela angielskiego

- łyżeczka sosu sojowego

- świeży rozmaryn gałązka

- 2 ząbki czosnku w plasterki pokrojonego

Dodatkowo:

- biały sezam

- sos sojowy

- świeża bazylia

- tajski sos PAD Thai (słodko - kwaśny)

- 1 limonka

1. Mięso oczyszczamy z błon, po czym kroimy na plastry grubości 1cm i marynujemy w marynacie przez 3 godziny. Po tym czasie mięso delikatnie osuszamy, a następnie kroimy w paski w poprzek włókien. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej przez 1-2 minuty. Odkładamy na talerz.

2. Warzywa myjemy. Marchewkę, cukinię, paprykę - kroimy w słupki. Pieczarki i cebulkę - w piórka. Papryczkę w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy paprykę, po czym dorzucamy cukinię, paprykę, cebulkę i pieczarki. Dodajemy jalapeno. Smażymy tak długo, aż warzywa będą "na ząb". Podlewamy lekko tłuszczykiem, który wytopił się ze smażonego mięsa, dorzucamy biały sezam, oprawiamy pieprzem świeżo mielonym i sosem sojowym.

3. Na dużej patelni łączymy ze sobą mięso z warzywami doprawiamy sosem pad thai, pieprzem i sosem sojowym oraz sokiem z limonki.

4. Podajemy na talerz ze świeżo posiekaną bazylia i cząstką limonki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną