Enchilada z kurczakiem

Obiad
03.05.2019 16:34
Enchilada z kurczakiem

Składniki: 4 pszenne tortille (przepis na domowe tortille znajdziecie tutaj – tortilla) 400 g pomidorów krojonych z puszki 300 g mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki czarnej fasoli konserwowej 1/2 czerwonej papryki 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego oregano szczypta soli szczypta ostrej papryki suszonej olej do smażenia Sos pomidorowy: 300 g pomidorów krojonych z puszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki cukru Guacamole: 1 dojrzałe awokado sok z 1/2 limonki 1/2 małej czerwonej cebuli szczypta soli garść liści świeżej kolendry Dodatkowo: 1 kula (125 g) mozzarelli liście świeżej kolendry Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć wraz z wyciśniętym czosnkiem na rozgrzanym na patelni oleju. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię. Obrane awokado zblendować z sokiem z limonki, cebulą, solą i kolendrą. Zapiekać przez ok. 15 minut w temp. 180°C. W trakcie zapiekania przygotować guacamole. Tortille wypełnione farszem z kurczaka, kukurydzy, papryki i czarnej fasoli. Na gotowym daniu po wyjęciu z piekarnika ułożyć guacamole. Pomidory wymieszać z oregano, solą, pieprzem, cukrem i wyciśniętym czosnkiem. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Na dnie małego naczynia żaroodpornego wyłożyć ok. 1/4 przygotowanego sosu pomidorowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/enchilada-z-kurczakiem/